Biraz uzun bir hikaye belki okursunuz.

Profesör sınıfa girip karşısında duran dünyanın en seçilmiş öğrencilerine kısa bir süre baktıktan sonra, "Bugün Zaman Yönetimi Konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız" dedi.
Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkardı. Arkadan, kürsünün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı. Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döndü ve "Bu kavanoz doldu mu?" diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan "Doldu" diye cevapladılar.

Öğrenciler "Öyle mi" dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağzından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu sallayarak mıcırın taşların arasına yerleşmesini sağladı. Sonra öğrencilere dönerek bir kez daha "Bu Kavanoz Doldu mu?" diye sordu.Bir Öğrenci "Dolmadı herhalde" diye cevap verdi.
"Doğru" dedi profesör ve gene kürsünün altına eğilerek bir kova kum aldı ve yavaş yavaş tüm kum taneleri taşlarla mıcırların arasına nüfuz edene kadar döktü. Yine öğrencilere döndü ve "bu kavanoz Doldu mu?" diye sordu.
Tüm sınıftakiler bir ağızdan "Hayır" diye bağırdılar.

"Güzel" dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşalttı.
Sonra öğrencilerine dönerek "Bu deneyin amacı neydi?" diye sordu.

Uyanık bir öğrenci hemen "Zamanımız ne kadar görünürse görünsün daha ayırabileceğimiz zaman mutlaka vardır" diye atladı.
"Hayır" dedi profesör, "bu deneyin asıl anlatmak istediği Eğer büyük taşları yerleştirmezsen küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine koyamazsın gerçeğidir".

Uzun bir hikaye biliyorum okunmaz. Yine de şansımı deneyeyim dedim. Kim bilir belki okunur ve ileti doğru yerde doğru adrese teslim edilir?

Kavanozu nasıl doldurmayı düşünürsünüz desem size önceliğiniz ne olur? Sizin için büyük taşlar nelerdir veya?

Büyük taşlar nelerdir sizin için? Sizin için Kızıl Elma nedir? Eviniz arabanız makamınız servetiniz dünya görüşünüz…

Hangisi öncelikli hayal edin lütfen?

Hayatınızda büyük dediğiniz taşların ne kadarını kavanoza koymayı başardınız bir düşünün?

Unutmayınız ki hayat kavanozu küçük taşlarla dolu ise büyük taşlara yer kalmaz. Iyi olmak için büyük taşları yerli yerine koysanız ne iyi olur değil mi? Küçük işlerle uğraşmamak adına ne doğru bir adım atmış olursunuz ah bir bilseniz…

Büyük başarılar için elinizdeki kavanozu nasıl doldurduğunuz önemli. Önceliği nelere verdiğiniz kavanozda saklı olacak unutmayın.

Her insanın bir köşe taşı olduğu gibi her teşkilâtın da mutlaka köşe büyük köşe taşları olmalı. Kavanozu doldurmada sıkıntı yok. Bu kavanoz nasıl dolacak esas mesele bu…

Siz siz olun büyük taşları unutmayın dışarda…

DOĞAN AY