1946 seçimleri öncesinde ve seçimlerin yapılması sırasında CHP'ye en fazla destek devlet kademelerinde görev alan amir ve memurlardan gelmiştir. "Açık oy, gizli tasnif" ilkesinin benimsenmesi, bu desteğin ana sebeplerinden birisi olarak görülebilir. Çünkü "açık oy, gizli tasnif" gibi demokratik olmayan esasları bünyesinde barındıran seçim kanunu, seçimlerde hile ve yolsuzluk yapılmasına da imkân verir bir durumdadır ve bu sistem millet iradesinin özgürce tecelli etmesinin önünde önemli bir engeldir. Buna CHP teşkilatı ve seçim komisyonlarında görev alan bazı kimselerin işgüzarlığı da eklenince seçimlerin güvenliği, güvenilirliği ve oyların masuniyetine gölge düşmüştür.

Bunun yanı sıra 19 Mayıs 1944 konuşması ile başlayan Türkçülük Turancılık davası.. 

Bir dönemin bu yönleriyle öne çıkarır. Şimdi bu olayları örnek olarak vermek kişiyi Islamcılar ağzı ile konuşuyor mu yapar? Yapmayın ne olur!
Iyi bir devlet adamı olmak başka bir şey kötü siyasetçi olmak başka. Bir dönem kötü siyasetçi bir anlayış ile tarihimizde yerini almıştır. Elbette bunun tartışılması edep ve usul çerçevesinde yapılmış yapılacaktır. Bu tartışmayı yapmak ne Inönü için yapılacak kötülük değil belki günümüz şartlarının daha iyi anlaşılması için bir örnektir. Elbette küfür hakaret içeren sözler bu tartışmanın dahilinde değildir. Küfür ve hakaret her zaman acizlerin işi olmuştur. 

Eğer açık oy gizli tasnif ilkesini benimserseniz bu tartışmayı da yanlış taraftan görürsünüz ve Sayın Akşener'i anlamazsınız.Yoksa anlamak mı istemezsiniz o ayrı.

Milli Şef döneminde her şey çok güzeldi her şey mükemmeldi demek mi gerekiyor?

Bir dönemin gerçeği var ortada. Bu gerçek Inönü'nün dönemi. Yani burada kast edileni sadece Inönü olarak algılayıp bir demokrasi kahramanın(!) eleştirisi olarak mı düşünülmeli? Yoksa Sayın Akşener'in burada iki dönemin hikayesini anlattığı mı görülmeli?

Bir benzetme yapılmıştır olay budur. Bunun oy kaygısı taşıması ne kadar önemli acaba?

Ortada bir gerçek var.

Milli Şef 19 Mayıs 1944 yılında Türkçü Turancı diye insanlara zulüm etmedi aslında biz bunu uydurduk dersek rahatlayacak mısınız?

O zaman Türkçülük Turancılık davası diye bir şey yoktu diyelim yıllarca bu sefer de biz kandırılmış olalım….

Doğan Ay