MELİH GÖKÇEK VE DİĞER BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVDEN ALMA YERİNE SORUŞTURULMALI, TCK HÜKÜMLERİNE GÖRE YARGILANIP CEZALANDIRILMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda "metal yorgunluklarına" vurgu yaparak bazı Belediye Başkanlarının istifasını isteyeceğini açıklamıştı. Beklenen açıklama " İstifa talebimiz kendilerine iletildi. İstifa etmezlerse gereği yerine getirilecek." geldi ve ardı ardına istifalar başladı. Ama Melih ve Kadir abi direndi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belediye Başkanlarının istifalarını bir yoruma göre Başkanlık sistemi Halk oylamasında başarısız oldukları diğer bir yoruma göre Fetö cemaatine mensup oldukları veya yardım ettiklerinden istiyor.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus var. Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstifa etmezlerse gereği yerine getirilecek."dedi. Bir hukuk devletinde gereği yerine nasıl yerine getirilir. Tabii ki görevden alarak!

Belediye Başkanları hangi hallerde görevden alınır? Belediye başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 3 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilen 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 44'üncü maddesi gereğince görevden alınırlar.

Belediye başkanının;
a) Mazeretsiz ve kesintisiz olarak yirmi günden fazla görevini terk etmesi ve bu durumun mahallin mülkî idare amiri tarafından belirlenmesi,
b) Seçilme yeterliğini kaybetmesi,
c) Görevini sürdürmesine engel bir hastalık veya sakatlık durumunun yetkili sağlık kuruluşu raporuyla belgelenmesi,
d) Meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması,
Hâllerinden birinin meydana gelmesi durumunda İçişleri Bakanlığının başvurusu üzerine Danıştay kararıyla başkanlık sıfatı sona erer.

İstifa etmezlerse görevden alınmakla tehdit edilen Başkanlarının bu tür eylem ve mazeretleri var mı? Kamuoyuna yansıyan böyle bir haber yok. O zaman çok daha önemli sebepler olmalı.

Melih Gökçek, Kadir Topbaş ve diğer Başkanları," ihalelerde elden para almak, ihaleye fesat karıştırmak, mal bildiriminde bulunmamak, rüşvet, İrtikap, zimmet, görev sırasında veya görevinden dolayı kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, ve yolsuzluklarla mücadele kanunu kapsamına giren suçlardan" dolayı görevden alınabilirler.

Ayrıca bir suç örgütüne Fetö üyelerse veya suç örgütünün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmişlerse görevden alınırlar.

Ancak görevden alınmaları için isnat edilen suçun İç İşleri Bakanlığı Müfettişlerince soruşturulması gerekir. Türk Ceza Kanunu madde 220/7' ye göre de cezalandırılmaları gerekir…

Metal yorulmamış efendim. Vatandaşa ait kıymetli metaller eritilip kalp halinde dökülmüş , yok edilmiş, peşkeş çekilmiş. İstifa ettirmek yerine soruşturulmalı ve yargılanmalıydılar. Acaba soruşturma veya yargılanma esnasında konuşmalarından veya ellerindeki bazı bilgi ve belgeleri ortaya çıkarmalarından mı korkuldu?

Kılıçdaroğlu " Zorla istifayı doğru ve ahlaki bulmuyorum." dedi. Bahçeli'de yine dişi kelimeler kullanarak ( kim nasıl isterse öyle yorumlasın tarzında) "Melih Bey 5 dönem yaptı, ne kadar faydalı görüyoruz. Kimseye arabuluculuk yapacak halimiz yok. Bu konular bizi ilgilendirmez diyeceğiz" dedi. İlginç. Yokmudur bunların Hukukçu kurmayları. Hukukçu olmakta şart değil. Kanun, yol,yöntem bilmek yeterli.

Belediye başkanlarının istifasıyla ilgili şahsi yorumum; rüşvet ve yolsuzluk batağına saplanmış, yıpranmış, saygınlıkları kalmamış kahir ekseriyeti Fetöcü Başkanların 2019 seçimlerinde zarar verme endişesiylede kenara çekildiler.


Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz Hamevioğlu