Hüseyin Nihal Atsız... Anan Anana... Onu anmak ayağına birbirine laf sokan sokana. Benim için de bir anlamı var bu ismin. Lakin siyasi ya da toplumsal konumumu onun üzerinden tadil etmek gibi bir derdim yok. 

İlk olarak kuzenimden Bozkurtlar romanını duydum. Okuduğunu heyecanlı heyecanlı aktarmıştı. Ben de kitabı okumamıştım ama ondan dinlediğim kadarıyla hikayeyi anlatabilecek kadar ilgiyle dinlemiştim. Kitap o ara elime geçse okurdum. Köydeydik, vişne kiraz zamanı. Bi' yerden kitap alalım olayı da öyle pek kolay değil. Bilenler bilir hele vişne kiraz zamanı ve 8-9 yaşında bir çocuksanız.

​Yıllar sonra üniversitede ders çalışmaya(!) gittiğim bir arkadaşın evinde ayağı kırık koltuğun altında heder olmak üzere olan bir iki cildini çektim çıkardım. Neymiş efendim, roman kâfirliği propaganda ediyormuş da o yüzden oraya koymuşlar. Lan dedim bırak! Yıllar önce aklımda kalanı tamamlama zamanı gelmişti. Yillar sonra aynı ciltten bir kez daha okudum, sırf eğlenmek için. Bu arada, aslında bir çocuk romanı olarak kaleme alındığını duyduğunda alınanlar favlasın! :D

Atsız'ın en önemli eseri bana göre de Ruh Adam. İçinde roman sanatı ekseninde çok şeyi tartışırız, ki aslında asıl tartışmamız gerekenler onlar, yine de iyi romandır. Önemlidir. Çakra açar.

Ötüken Yayınları, özel bir baskı hazırlamış ve kitap ekseninde yeni bir heyecan dalgası yaratmayı da başarmış gibi görünüyor. Pahalı mı? Evet, 230 TL bandı kazanç konusunda sıkıntı yaşayanlar için gerçekten pahalı. Peki ihtiyaç mı lüks mü? Lüks.

Ötüken'i pahalılık bakımından eleştirenlere de saygı duyuyorum. İyi ücretler kazanan bir yığın değiliz. İstisnalarımız iyi kazanıyor sadece.

Yayınevi bu konuda canını çok sıkmamalı bence. Bazı tepkiler karşısında özel baskı yaptığına pişman olmuşlar gibi bir izlenim aldım, genel olarak işten gurur duysalar da. Editör dediğin yeri gelir okuyucusuna "siz ne anlarsınız kitaptan?" demek zorunda kalabilir, ama kısa açıklamalar dışında çok da şeyapmayarak takılabilir.

Ben özel baskıyı almayacağım. Ekonomik durumum daha iyi olsa alırdım, o ayrı konu. Alacak parası olana saygım ise sonsuz. Alacak parası olmadığı için üzülüp "keşke daha ucuz olaydı" ya da "uff bu fiyat ne la?" diye iç geçirene de saygım sonsuz.

Ama Bozkurtlar üzerinden birbirlerine laf geçirme fırsatı bulup üzerine atlayanlar... hafiften bi midemi bulandırıyor.

Benim için Atsız önemli bir romancıdır. Hatalarını da çok didikledim, güzel yanlarından da yararlandım. İdeolog tarafı pek umrumda değil, roman sanatında becerebildiği bir şeyler var. Yoksa ilgi alanımda bile olmazdı muhtemelen.

-Deniz Tamu