Bugünün terimleri, kavramları, bilimsel aklıyla bakarsanız Büyük İskender'in neden saat takmayıp İskenderiye'de oyalanarak İran tahtına geç çıktığını sorgulayabilirsiniz. Moğolların atom bombası yerine neden zahmet edip elde kılıç insan kestiğini ve sair ve sair birçok olayı anlamlandıramayabilirsiniz…

* * *

Tekrarda fayda var:

1. O gün yaşıyor olsaydım, elbette birçok vatansever gibi ben de İttihatçı olurdum. Nedir yani; işbirlikçi padişah kıçı mı yalayacaktım? İngiliz Muhipler Cemiyeti veya Kürt Teali Cemiyetine mi üye olacaktım? Manda veya Himayeyi mi savunacaktım? İttihat ve Terakki'den süzülen ekibin "Ya istiklâl ya ölüm!" duygusuna kapılmayıp Padişah'ın ve emir kulu Şeyhülislamın "teslim olun" emrine mi uyacaktım?

2. Rusların silahına ve gazına gelen Ermeniler "Ermenistan" düşüncesiyle ayaklandı ve kapı komşularından başlayarak öldürmeye başladı. "Buyurun öldürmeye devam edin" mi diyecektik? 1915'te Vanlı Âşık Serveri tarafından yazılmış bir ağıt:

Ermeni fedai her yana daldi
Sabiyi, sübyanı figâna saldi
Şehitlerden her yan görünmez oldi
İslâm'ın kökünü kesti Ermeni.

Ercişli Âşık Davut [Telli] tarafından yazılmış başka bir ağıt:

Hain Ermeniler bizi sattılar
Kadın erkek birbirine kattılar
Çüter çüter gemilerden attılar
Yükseldi bir figan Van Denizi'nde
Yüzüyor cesetler kan denizinde.

Ercişli Ayşe Bacı'dan bir ağıt:

Aram, günün kara gele
Boynun Zülfikâr'a gele
Bağrın pare pare gele
Ah Ahmed'im vah Mahmud'um.

Ercişli Selbi Hanım'dan bir ağıt:

Elemi (öyle mi) gün ışıyi
Güneş doğdu gün ışıyi
Hoço kesti koyun gibi
Tahir, Sait Binbaşı'yi.

3. Ermeniler zulaladığı Rus silahlarıyla bu mezalimi yaparken elimiz armut mu toplasaydı? Karşılarında da bir millet olduğu gibi, iyi kötü bir de ordu vardı. Ermeniler bu başkaldırıyı beceremedi diye neden Türk milleti ve Türk devleti suçlu oluyormuş? Tehcire gelince, o, Ermenilerin can güvenliğini sağlamıştı. Nasıl ki Yunanlar İzmir'i işgal ettiğinde 'mübadele' kaçınılmaz olduysa öyle işte. Tehcir olmasaydı o kadar çirkinlikten sonra hiçbir Ermeni'nin can güvenliği sağlanamazdı.

4. Neden-Sonuç ilişkisini yerinde durmayan kıçıyla yorumlayan tarihçi olamaz.

5. Türkler tarihin hiçbir döneminde ırkçı olmadılar. Avrupalılar; Cezayir'inden Fas'ına, Hindistan'ından Avustralya'sına kadar madenlerini sömürdüğü, Yahudi diye sabuna çevirdiği ve daha düne kadar insanların teninin rengine bakarak yaptığı ırkçılığa baksın!

6. Anadolu'da bir laf vardır: Kıçımın kenarı, o da beni beğenmiyi!.. Almanya'sı, Fransa'sı, bilmem yedi düveli, hem de bu toprakları işgal etmiş deyyuslar bize soykırımcı derse ekime, demezse kasıma kadar…