RUSYA' NIN DESTEĞİYLE FIRAT KALKANI, İNGİLTERE' NİN DESTEĞİYLE ZEYTİNDALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin' den Münbiç' e Zeytindalı harekatının sahada fiilen başladığını açıkladı. Uzun süredir hazırlıklarının devam ettiği bilinen harekat nihayet başladı. Afrin YPG/ PKK terör örgütü tarafından işgal edildiğinde, HDP' li vekiller " Afrin' e nazar değdi" diyerek dalga geçmişti. Afrin' e kurşun dökmeye giden Türk Silahlı Kuvvetlerimize başarılar diliyoruz. Allah Mehmetciğimizin yar ve yardımcısı olsun. 

Irağı işgal ederek bölgeye adımını atan ABD sonrasında Suriye' ye geçti. Ve Fırat'ın doğusundan batısına, İran' dan Akdeniz'e ( Hatay hariç) Türkiye' nin güney sınırlarının DEAŞ/PKK/PYD/PYD terör örgütlerinin kontrolüne geçmesini sağladı. Türkiye, 2016 yılında Rusya ile anlaşarak İran ve Suriye Merkezi Yönetiminin de desteğiyle düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı'yla; Fırat' ın batısında bulunan Azez'den Cerablus'a 2 bin kilometrekarelik bir bölgeyi IŞİD'den temizledi. Bölge halen TSK'nın korumasındaki Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) denetiminde. 

TSK, Fırat Kalkanı Harekâtıyla Türk sınırındaki IŞİD tehdidini ortadan kaldırıldığı gibi Afrin ve Kobani sözde özerk Kürt bölgeleri arasında bir tampon bölge oluşturdu. Terör örgütlerinin Türkiye' nin Suriye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi. İdlib Türkiye, İran ve Rusya arasında 2017'de imzalanan anlaşmayla çatışmasızlık bölgelerinden biri haline getirildi. Akabinde TSK İdlib'e girerek gözlem noktaları oluşturdu. Bu yolla Türkiye Afrin'in güneyinde de bir askeri varlığa( üsse) sahip oldu.

TÜRKİYE AFRİN'E NEDEN GİRMEK ZORUNDA 

Hatay sınırının hemen ötesinde, TSK ile YPG arasında aylardır çatışmalar sürüyordu. Türkiye Uluslararası hukuktan doğan haklarına dayanarak sınır güvenliğini sağlamak amacıyla Afrin'e girmek zorunda. Zeytindalı Fırat Kalkanı Harekâtı'nın devamı niteliğinde. YPG/ PYD/PKK 2012'de Afrin'in denetimini ele geçirmiş özerk bir yönetim kurmuştu. PYD/ YPG'yi PKK'nın bir uzantısı olarak gören Türkiye' nin bütün itirazlarına rağmen; terör örgütlerini etkin bir müttefik olarak gören ABD'nin 30 bin kişilik yeni bir sınır koruma gücü kuracağı açıklaması, PYD/PKK'yı silahlandırmaya devam ederek Yahudi - Kürt Devleti kurma ve terör koridoru oluşturma faaliyetlerini sürdürmesi, Türkiye' yi bölmeye yönelik niyetini ortaya çıkardı.

HAREKAT ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Ankara Afrin'e saldırmak yerine IŞİD ile mücadeleye odaklanmalı" dedi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mekdad da, Türk savaş uçaklarının Suriye'de saldırıya geçmesi durumunda, ülkenin hava savunma sistemlerinin "Türk uçaklarını düşürmeye hazır olduğunu" söyledi. Suriyeli Kürtlere ait ANHA Haber Ajansı, operasyonun önlenmesi için uluslararası topluma ve bölgesel güçlere çağrıda bulunulduğunu,Türkiye'nin Afrin'e Moskova'nın onayı olmadan saldıramayacağını bildirdi. YPG komutanı Hemo'da, "Gelişecek savaş tarihi bir savaştır ve beraberinde finali getirecektir. Güçlerimiz nasıl ki bölgeyi teröristlerden, IŞİD'den temizlediyse Türkiye' den de temizlemek kader olmuştur," ifadelerini kullandı!. ABD' nin yedirdiği yürekle zırvalamanın faturasını ağır ödeyecekler. Bir zamanlar Barzani' ye de aynı yüreği yedirmişlerdi...

Rusya' nın Dış İşleri bakanı Lavrov, "Rus güçleri Afrin'den çekilmedi" açıklamasında bulundu. Halbuki Rus askeri güçlerinin Afrin' de değil Suriye hükümetine ait bölgedeki sınır hattında görev yaptığı biliniyor. Ancak bölgenin hava sahası Rusya' nın denetiminde kontrolünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Umarız ki TSK ve Özgür Suriye Ordusu, Fırat Kalkanı harekatında olduğu gibi F16' ların terör mevzilerini yerle bir etmesi sonrasında kara harekatına başlar. Hava harekatında Rusya' nın muhalefetiyle karşılaşılmaz!..

TÜRKİYE FIRAT KALKANI HAREKATI'NDAKİ DENKLEMİ YENİDEN KURMALI 

Fırat Kalkanı Harekâtına destek veren Rusya sürecin PKK'ya dönük kısmında yeterli desteği verecek mi? Rusya, İran ve Suriye, Zeytindalı harekatının Suriye'nin bütünlüğünün bir parçası olduğunu görmeli. Rusya, Suriye ve İran'dan beklenen destek gelirse operasyon oldukça kolaylaşır. 

PUTİN' İN DESTEĞİNİN ÖNEMİ VE STRATEJİK SESSİZLİĞİNİN NEDENLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'le bir telefon görüşmesi yaptı. Genelkurmay Başkanı Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford ile görüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le telefon görüşmeleri yaptı. 

F16' lar terör örgütü mevzilerini bombalıyor. Ancak Putin' in operasyona yeşil ışık yakıp yakmadığı henüz net değil. Moskova'nın yeşil ışığı ve desteği oldukca önemli. Afrin hava sahasının sonuna dek açılması şart. " Zırhlı bir düşmana karşı, yakın hava desteğinde ilerleyen kara unsurları şart. Havadan helikopter, kritik lojistik ikmal, birliklerin morali açısından havadan yaralı tahliyesi. Yürüyen ordunun arkasında onu destekleyecek havahava lojistik unsurları olması lazım. Bunun için de Rusya'nın hava sahasını açması lazım." Rusya Türkiye üzerinde yeni bir mülteci baskısı da yaratmamalı..

RUSYA' NIN DESTEĞİYLE FIRAT KALKANI, İNGİLTERE' NİN DESTEĞİYLE ZEYTİNDALI

Rusya, İngiltere' nin desteğiyle girdiği Afrin operasyonları sonrasında Türkiye' nin yüzünü Batı'ya tekrar döneceği endişesini taşıyor olabilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın harekat öncesi Esad' a yönelik açıklamaları eksen kayması endişesini pekiştirmiş olabilir! Erdoğan Esad' la da mutlaka doğrudan temas kurmalı. Putin' le yakaladığı diyaloğ ortamını sağlamalı. İran ve Irak'la da doğrudan işbirliği içerisine girilmeli.


Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz Hamevioğlu