Bir zamanlar görev yaptığım ilçeye bir kaymakam atanır. Kaymakam sabah kimseye haber vermeden ilçeye gelir. Sabahın köründe her yer kapalı. Bakar bir çay ocağı. Bir çay içip vakit geçireyim diye düşünür. Tam kapının önünde ihtiyar bir ayakkabı boyasını oturmakta. Yanaşır boyacıya " giden kaymakam nasıl biriydi yeni geleni tanır mısın?" Boyacı istifini bozmadan cevap verir " giden b..tu gelen de aynı b.. olur. "

Günlerdir bir tartışma. Niye niçin bilmiyorum ama 550 olan vekil sayısı 600 olacak.
550 vekil ne yaptı ki bu vekil sayısına zam geldi. 550 vekilin masraflarını kim ödüyor?
O muhteremlerin haberleşme giderleri yakıt giderleri sağlık giderleri bizim kesiminden çıkıyor. Biz de tutturmuşuz demokrasi diye. Evine ekmek almak için bakkal amcaya veresiye yazdıran sana ne oluyor da 600 vekil için çırpınıyorsun?

550 ne yaptı ki 600 oluyor?
Aslı yok yaylasında binbesyuz koyunu olduğunu söyleyen o koyunları mı satıp bunlara destek vereceksin. Meclis daha işler olacaksa eğer bırakın 600 rakamını tam tersi 550 bile çok deyip sayıyı düşürün de görelim.
Vekil sayısı attıkça hizmet artar mı zannediyorsun?

Yok emmim dayım bibim uyuma. 550'den ne hayır gördün ki 600 için umut besliyorsun?
Seçimden seçime bir merhaba o da oy hatrına ha sakın yanlış anlama. Yıl 1999 mhpnin 129 vekil çıkardığı seçım. Meclise gittik iki arkadaş ziyaret amaçlı. Seçimlerden önce birlikte çalıştığımız birkaç arkadaş vekil oldu hayırlı olsuna gitmesek ayıp olur. Bu arkadaşların bir çoğu ile aday olmayı falan düşünmeden oturup yemek yerdik gezerdik teşkilatlarda sohbetler ederdik.

Hele biri vardı ki evlere şenlik. O seçimlerde rapor kullanmış seçim merkezinin yönetiyorum. Hayırlı olsuna odasına girdik adam yüzüme baktı baktı " Bu arkadaş kim tanıyamadım " demez mi! Yanımdaki arkadaş şaşırdı. Hiç yorum yapmadan "buradan çıkalım" dedi ve çıktık. Daha sonra 10'a yakın vekili ziyaret ettik hepsi bir kafada. Utanmasalar siz kimsiniz diyecekler onlar da.

Allah rahmet eylesin Çanakkale vekilimiz ve İstanbul vekili Sayın Okumuş bizim gönlümüzü aldı.
İşte böyle. Şimdi 600 olacakmış. 550 ne işe yaradı Allah için.
Bak genç kardeşim gel aklını başına al bu sistem içinde kimse için kendini ortaya atma. Yarın tanımıyorum der geçerler.

Milletvekili sayısı artacak sana hizmet gelecek aş gelecek iş gelecek diye umutlanma. Düzen aynı düzen olur. Devran aynı devran. Tas aynı tas. Ortada sizin zannettiğiniz gibi ne dava var onların kafasında ne hareket.
Sözün kısası gelen de aynı olacak giden de. Sadece kesemizden 50 kişilik siyasi baron besleyeceğiz.

Olayın özeti bu.

Doğan Ay