Sayın D.B adımını attı. Teklifini sundu. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" adı altında 3. CUMHURİYET teklifini sundu. Evet olay sadece halk oylamasında evet/ hayır değildi. Devleti yeniden yapılanmak adıyla 3. Cumhuriyet için kapı aralamalıydı bunun için fiili durum hukuki duruma geçmeliydi.

Görülüyor ki  3. Cumhuriyeti ilan edilecek.

Peki birinci cumhuriyete ne oldu dersiniz?

Bu ütopyalardan beslenen çok fazla insanımız var besbelli...
Bunlar "emperyalist oyunları" olabilir mi?
Amaç Atatürk'ün Cumhuriyet'inde gedikler açmak, sulandırmak, laikliği ve Cumhuriyet'i ketenpereye getirmek midir?

2. Cumhuriyet masallarından arda kalan bu sorular şimdi

3. Cumhuriyet kurgulayanlar için sorulursa ne olur?

"Yoksa demokratik fantezilerden vazgeçmek " nedir diye düşünsek cevabımız ne olur?

Yani bir türlü hazmedemediğimiz veyahut beceremediğimiz demokrasi özgürlükler kavramlarının yerle bir edilmesi mi bu 3. Cumhuriyet?

Birinci cumhuriyet düşmanları ikinci cumhuriyet safsatası ile birinci cumhuriyeti yıkmaya çalıştı. Tutturamadı bu iki numaralı cumhuriyetçiler…

Şimdi de 3. Cumhuriyetçiler çıktı karşımıza.

Numaralı cumhuriyetçilerden üçüncüsü " önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben" düsturu ile karışımızdalar.

Imdi bu numaralı cumhuriyetçilerden üçüncüsü olanlar ülkücüleri kestirmeden devlete teslim etme yolundan giderek yeni bir yapılanma/ dağıtma projesidir.

Görülüyor ki bu 3. Cumhuriyet sisteminde sadece genel başkana yakın ona biat edenler bir yerlere konulacak diğerleri ise beklemeye devam edecekler.

Kavramlardan olgulara inildiğinde esas olan "ezber bozmak"tır. Nedir bozulması gereken bu ezberler;

Cumhuriyet tarihi bize anlatıldığı gibi değildir. 31 Mart, Şeyh Sait gibi ayaklanmalar gerici ayaklanmalar değildir, bunlar ya bir takım komplolar ya da baskıcı İttihatçıların ve Kemalistlerin halkın dilediği gibi yaşamasına izin vermemesi sonucu patlak vermiş olan ve masum halkın kanla bastırıldığı isyanlardır. Mustafa Kemal ulusal mücadelenin tek kahramanı değildir onun arka planda bıraktığı Kazım Karabekir, Rauf Orbay gibi isimler de milli kurtuluş mücadelesine liderlik etmişler –ki buraya kimse itiraz etmiyor . Hakikat böyledir- Kazım Karabekir Samsun'a Mustafa Kemal'den önce çıkmıştır. Üstelik bu isimler halifelikle de İslamla da barışıktır…

Vahidettin Mustafa Kemal'i kendi bilgisi dahilinde Samsun'a göndermiştir….

Birinci cumhuriyete karşı olanların büyük bölümü bu gibi görüşleri savunur. Üçüncü Cumhuriyet diyenler de bu görüşleri savunur mu dersiniz?

Sizin anlayacağınız bir yerler birinci cumhuriyet için noktayı koymuş.

Hayırlı olsun…


Doğan Ay