​REFARANDUM ve SONRASI

16 Nisan tarihine az kaldı. Evet/hayır diye birbirini kıran inciten arkadaşlar bakın geriye ne kalacak?

Türk siyasi tarihinin en önemli kararlarından biri oylanacak. Kararınız oyunuzun rengi ne olursa olsun hâlâ birbirimizi kırmama şansı var. "Ölümüne kadar evet" söylemi siyasetin nasıl yozlaştığını gösterir. Bunun karşısında "ölümüne hayır" diyenler çıkarsa biribirimizi nasıl anlayıp kucaklayacağız? Gerginlikten oy toplama gayreti koskoca bir hareketi bölmüyor parçalıyor uyanın.

Refarandum sonucu ister evet ister hayır çıksın Türk siyasi hayatı yeniden düzenlenecek. Siyasi partiler artık bu aşamadan sonra kendisine yeni yol çizmek durumunda kalacak.

Bizi ilgilendiren ise ülkücü hareketin yaşayacağı süreçtir. Türk milliyetçiliği davasının en güçlü temsilcisi ve savunucusu ülkücü hareket için 16 Nisan çok daha farklı bir özellik ve önem arzediyor.

Partili cumhurbaşkanlığı sistemi içerisinde her durunda iki partili bir yapı öne çıkacak. Bu yapı ABD'nin cumhuriyetçiler ve demokratları şeklini alacak. Bu sonuç evet çıkarsa kaçınılmaz. Ülkücüler için birinci sıkıntı bu.

Her iki tarafın da ülkücülere ülkücülerin her iki tarafa da bakışı biliniyor. Biz sağcı veya solcu bir siyaset içerisinde hiç olmadık bu güne kadar. Bizim kavgamız bütün emperyalist düşüncelere karşı olmuştur. Komünizme ne kadar karşı olmuşsak kapitalizme de o kadar karşı çıktık. Bunun yanısıra siyasal islam ile de kavgamızı bilen bilir. 

16 Nisan tarihinde hayır çıkarsa ne olur? 

Galiba ülkücü hareket için en kritik süreç hayır ile başlar.

Neden derseniz?

Balgat sakinleri bulundukları makamı teslim etmeyecek. Kongre yapmayacak. Şerefini lidere(!)teslim edenler ile istesek de istemesek de çatışma başlayacak. 

Yenilik isteyenler bu aşama nasıl bir yol haritası çizecek?

Yeni oluşum veya yeni bir yapı olur mu? Diyelim ki yeni bir yapı oluştu tepki nasıl olacak? Değişim diye yola çıkanların hiç değişmeyen çevresi değişecek mi? 

Her adım sorunlar yumağı neticede. 

16 Nisan her anlamda yeni bir siyasi ortam doğuracak. 

Çok büyük ihtimalle evet veya hayır ne çıkarsa çıksın en kısa sürede bir erken seçim gündeme gelecek. Bu erken seçimde bu haliyle mhp ne yapacak? Varsayalım göreve devam etti bu yönetim ve akp ile ittifak kararı aldı o zaman değişim tarafları ne yapacak? 

Sizin anlayacağınız ülkücüler için çok sıkıntılı günler geliyor. Dağınıklık biran önce giderilmeli. Atılacak adımlar şimdiden plânlanmalı. Yoksa karanlık günler bizi bekliyor.

Doğan Ay